dissabte, de març 17, 2007

Montplà: Escalant sense ressenyes..

El dissabte tocava aventura... feia temps que amb en PGB(piada) teniem ullada una paret del montgri, i finalment vam trobar el moment per poder tastar la roca de la zona. La informació que en teniem era poquissima... un post del Viking de fa un any, i una visita que hi vaig fer jo mateix caminant unes setmanes enrera.


Fem un grup prou nombrós per ser una exploració sense ressenyes, i al final som en PGB, l'Albert, l'Edu, la Montse i un servidor. Ens acompanya un sol de justicia, que rapidament fa 'estragos' en les nostres minses reserves d'aigua, per sort ens venen a veure l'Alba & family & garrafa 5L aigua, solucionant els nostres problemes d'hidratació.

Els 3 minisectors de la zona.

El sector que visitariem seràn unes interessants parets Sud al massis del montgri, consta de 3 minisectors d'escalada esportiva amb 11 vies de grau mig (sense tenir ressenyes el que hem testejat ho cotariem entre V i 6c). La pedra es un entremig entre calcari i conglomerat, una mica fragmentat en algunes zones i roca molt molt abrasiva.

S'ha de dir.. que el fet d'escalar sense tenir ressenyes aporta un 'extra' molt interessant... de totes maneres en alguns moments pot ser frustant doncs el que semblava fàcil des de baix es pot convertir en algo realment difícil. Es per això que ajuda extra no va malament.. i en la via més xunga del dia ens hem hagut de servir de la canya PGB per arribar a la segona xapa.. i més amunt els pedals han fet servei permetent resoldre una placa lleugermaent desplomada que no hi havia manera de passar.

Un altre punt a remarcar es que les vies poden estar una mica brutes, en alguns casos es necessaria una mica de jardineria per agafar un canto amagat, o s'ha d'anar en compte doncs alguna roca pot estar mig 'suelta' per lo que el casc es fa bastant obligatori (que li diguin als que estaven a peu de via quan un inmens roc sobre el que estava tibant ha cedit).

El resultat del dia ha estat per part meva:

- Una via que es veia molt fàcil des de baix (V de canto generós), pot amagar passos interessants a dalt (els hem cotat sobre 6b). A la primera haig de de passar el pas clau en A0, al segon tiento.. ja l'encadeno sense masses problemes.


En PGB entrant al pas dur de la via, i l'Eduard un pel més amunt

- Una altra via d'uns 25m, amb inici de diedre de V grau amb algun pas més compromes a baix on el canto t'expulsa i passos molt estetics a dalt en plan més bavaresa. S'encadena sense masses problemes.

- Animats per l'exit.. ens decidim per una via més complicada tambe de 25m. Un inici de desplom amb sortida bastant durilla (6b/6c), que ens obliga a xapar la segona amb la canya PGB. Surto arrastrant-me com puc, i seguim amb un tram més facilet de V+/6a fins arribar a una placa lleugerament desplomada que he hagut de superar amb els pedals (suposo que deuria estar sobre el 6c o més). El tram fins a reunió es un seguit de fisures de grau sobre el 6a+, on passem algun tram més trencat (atenció a la caiguda de pedres). La repeteixo més tard en top.. pero em segueix semblant igual de dura, en la sortida del desplom i la placa tampoc aconsegueix-ho passar en lliure.


Jo abans (mirant-me el pas) i despres del pas dur (es veuen els estreps a baix).

- Ja per acabar em poso en una altra via d'uns 25m i amb grau sobre el 6a+ de continuitat, molt guapa, nombrosos bidits, passos atletics i posicions curioses. Que encadeno tambe, per poder acabar satisfet el dia.


L'Albert repetint la via... s'ha de comptar abans el numero de cintes necessaries !!

I posats a fer.. per acabar del tot satisfets: cervesa a l'estartit i braves a la Bisbal.

S'ha de dir que a la zona encara hi ha pedra per posar-hi alguna via addicional, a veure si trobem l'equipador i ens canta els graus de la zona.

17 comentaris:

PGB ha dit...

Ei Pere, aquí hi tornarem però amb moooolta aigua! :P

El 6a+ final i el 6b em van motivar molt... s'han d'encadenar!!! ;)

Mohawk ha dit...

Molts cops la Selene i jo, passejant per les Dunes o des del Cau del Duc ens havíem mirat la paret, però no sabíem si s'havia obert per allí...

Heu escalat algun cop al Cau del Duc, sota el castell de Montgrí?, que tal?

A tibar-li fieres!

Piter ha dit...

Si si.. hi haurem de tornar-hi ven aviat, i acabar de fer les vies pendents. Per cert.. per la directa gresca posa que s'ha de pitonar... no se tu com ho veus això.

Al cau del Duc.. no hi he escalat mai, sempre m'havien dit que era una zona pels que estan forts (7b?). Em sembla que en tranki et podria dir més detalls d'aquesta zona, doncs ell tenia un projecte pendent d'equipar alguna via a la dreta de les que hi han.

Això si.. des de lluny la roca es veia molt guapa i vertical.

Gatsaule ha dit...

Això del 6c=grau mig, i acabar traient els pedals, no és incongruent ?

Enhorabona per l'exploració de la nova zona !!

Piter ha dit...

Be... el grau de 6c seria grau alt tens raó. Pero vistes les vies que hi havien.. jo diria que la majoria estarien entre el 6a i el 6b. Apart.. en general no son vies de continuitat.. per lo que son passos aillats...

Vaig posar grau mig pensant que no era zona de grau baix (IV's i V's), i tampoc es veia de grau superalts (7a enlaire). De totes maneres com que les vies son prou llargues.. ja es pot disfrutar molt de la zona fent poques vies.

Ja quan hagim anat més d'una vegada i amb diferent gent, ho tindrem tot més clar.. i publicarem informació més detallada de la zona.

Mohawk ha dit...

Piter!

Si vols fer la Directa Gresca i no tens gent compta amb mi!!

Sobre lo del Cau del Duc i el TR, portem més d'un any amb que hem de pujar a equipar més vies, però no trobem mai el dia...

PGB ha dit...

Pobres de vosaltres que feu la Directa gresca sense mi! :P

Piter ha dit...

Doncs ara ja només falta trobar algun dia.. i a muerte amb la gresca !!

Mohawk ha dit...

14/4? Va bé?

Piter ha dit...

Per mi perfecte.. m'apunto i reservo el dia a l'agenda.

Ara falta que foti un dia de nassos...

Apa.. seguim en contacte

Mohawk ha dit...

Ei Piter! M'he mirat els comentaris del Miki i diu que la via segurament surt en lliure... ja se que vosaltres sou molt alpinos, però donat que és força curta, podríem anar a muerte a lliberar-la!! Jo tampoc sóc cap crack a vista, però si li veiem color a algun llarg es pot tornar a provar, que us sembla?

Vinga, m'apunto el 14/4 de moment!!

A tibar-li!!

Piter ha dit...

Doncs a mi em sembla be..

M'he estat mirant tambe la ressenya, i pel que es veu els trams marcats d'artifo tampoc es veuen massa llargs, i la resta no supera el V+. Així que anem i la intentem en lliure...

Si ens quedem amb ganes de festival sempre podem fer la del costat, o anar a rocamaura, torre moratxa o al montplà. Que ho tenim tot al costat.

Apa.. en seguim parlant!! que ja esta marcat al calendari!

Anònim ha dit...

hola... ningu diu res sobre els seguros que tal estan? ampliant una mica les fotos sembles nous, es veritat?
Per cert, un dia escalant a rocamaura, vaig veure algu altre escalant a les parets de l'equerra,algu sap res?

Anònim ha dit...

un altre...!!!
punt 1: Quin von samarita podria penjar les ressenyes de l'agullola de rupit? hi ha una empresa d'"aventura" que fa escalades de alguns llargs, aixi que s'hi por trepar, ara ve falta informacio.

punt 2: m'han comentat que desde el Far, es veu una reunio i una xapa... mes incognites...

punt 3: "mas de lo mismo sobre els cingles de tavertet...
tambe he trobat info sobre romanya, xo un dia vaig intentar arrivar i no ho vaig trovar.

i per ultim... algu ha estat al roc furios. que tal i per arrivar...?

Piter ha dit...

Bones..

Montplà: son vies equipades amb parabolts, jo diria que màxim deuen tenir uns 2-3 anys. Tot molt correcte, només s'ha d'anar en compte de no tirar algun roc 'suelto'.

Rocamaura: jo tota la info que tinc de la zona l'he posada en un post a ressenyes . Si saps alguna info addicional o tal, pues fantastic si ho podem anar completant.

Agullola de Rupit: Esta ressenyada a la guia Osona Vertical si mal no recordo. De totes maneres jo hi vaig anar fa un any, hi ha la via sud que es la fàcil i per on puja l'empresa aquesta. I la cara nord amb 2 o 3 vies més difícils. Potser proximament fare un post al respecte, si vols envia'm un mail i et faig arribar la poca info q tinc.

El far i tavertet: no en tinc referencies, pero potser surten a Osona Vertical.

Romanyà: Doncs no hi he estat mai, es una assignatura pendent. Fins fa poc estava escrit com arribar-hi al foro de caranorte, el dia que hi vagi ja publicare info al respecte.

Roc furiòs: Tampoc m'hi he acabat d'arribar, això si m'havien comentat que els seguros no estaven massa be. Pero no estic segur si ja l'han reequipat o no.

Per cert.. si tens alguna info de zones no ressenyades o conegudes de la provincia de Girona i voltants. M'interessaria que me la fessis arribar. Merci.

Apala.. vagi b!!

Anònim ha dit...

Hola Piter,

Aquest DIVENDRES-diss.-diumng-DILLUNS ( les vacances oficials), camparem per la zona...

En principi hi ha plan de fer Solius i és possible que anem( almenys jo segur) a fer una Ullada a les parets del cau del duc i les d'aquest POst, a veure si s'hi pot equipar vies durilles...

Si vols anar aROMANYÀ fes un MAIL o truca al PGB o al MOHAWK que et passin el mòbil o el mail. et passaria un croquis de com arribar, sembla complicat però és MOLT SENZILL i no té pèrdua. però a l'anar enmig del bosc cal saber els senders.

Per cert, la Roca Grossa de Romanyà té un accés que passa davant de una PROPIETAT PRIVADA (podria ser que la mateixa pedra fos en una propietat privada). Seria interessant que si algú hi vol anar que ho faci amb la info que anem passant, però que NO ES PUBLIQUI. NO té res a veure amb el tema SECRETIVOS (ojalà pogués penjar les ressenyes i l'accés), tot el contrari. Però cal trobar almenys un accés que no passi enmig de la parcela dels propietaris , de cara a que no hi hagi cap marrón, ni es trobi massificat...

De moment preferim passar l'info de mail a mail i no penjar-ho de manera permanent donat que podrien prohibir l'accés al lloc.

Saludus!!!

Anònim ha dit...

Per cert..mirant les fotos...

La pimera via que surt ( la del PGB i a la dreta un noi més amunt), que semblava Vº i va acabar sent 6b..si us hi fixeu a mà dreta hi ha un pany de paret molt interessant ( just a la dreta del diedre que seguieu, es veu verticval i força llis...)

¿ës bona roca? ¿Hi havia panys d'aquest estil?