divendres, de gener 05, 2007

Espelo + escalada a Beuda

[5 gener]

Avui amb en Josep Mª hem aprofitat per fer una activitat que m'havia quedat a mitges a finals d'estiu amb en Grau i l'Albert, la visita de la cova de la mosquera a Beuda. Es una cova de guix.. i es molt facil de trobar amb les indicacions de la web de l'ajuntament de Beuda.

L'únic inconvenient es no tenir la topografia de la cavitat, pero be seria molt dificil perdre's a dins doncs les galeries que hi han es compten amb els dits d'una ma. S'ha de dir que es una cova que es pot visitar en poc més d'una hora depenent de l'interes que es tingui i les manies per a mullar-se i enfangar-se, perque tenim un petit rierol subterrani que transcorre per dins de la cova (a tenir en compte possibles pujades de nivell de l'aigua en cas de pluja).

A continuació un esquema de la cova:

Les galeries faran aproximadament entre mig metre i 2 metres d'alçada amb una amplada constant de quasi 1,5 metres. En alguns trams (marcat en blau) hi transcorre un rierol subterrani.. per lo que pot estar bastant enfangat o ple d'aigua depenent de l'epoca. El caminet fins a la cova et deixa en un forat lateral d'una galeria.. a la dreta vas arrastrant-he fins a la sortida natural de la cova i a l'esquerra et trobes un bifurcació.. a la dreta vas per galeria ample pero baixa de sostre i segurament enfangada fins a la galeria principal.. amb l'altra es va estrenyent i al final et deixa en un foradet que tirant amunt (facil, tot i que una mica estret) et deixa tambe a la galeria principal sense quasi enfangar-te (marcat amb una fita aquest pas a la galeria principal). La galeria principal per la qual sol transcorre el rierol.. molt guapa, tot i que s'ha d'anar en compte amb el fang, de fet al remuntar-la just despres d'una curva molt pronunciada el volum d'aigua i fang era considerable pel que hem decidit no continuar.


Canvi de roba obligat al cotxe... estesa de la roba remullada

Al cap d'una hora ja estavem fora.. aixi que decidim com ja teniem planejat acostar-nos a les vies d'escalada de Beuda. Anem al sector no ressenyat.. que en Josep Mª no coneixia. Aixi hem començant provant el que m'havia dit un company que considerava que eren IV's... i més aviat tirariem cap a V, i el de la dreta li hem posat un V+ (comparant amb la via Frenasso).

Ortofotomapa de la zona, amb un esquema 'moooolt' aproximat dels camins per arribar.

I una imatge de la zona !!

Be... basicament per arribar s'ha d'anar com si anessim al sector Reggae: una fita al cami principal indica un caminet a ma esquerra que baixa en direcció a la riera seca. Seguim el caminet i en un punt el cami evident tira amunt.. i a la dreta es veu un caminet que sense perdre altura ens porta al sector Reggae. Si seguim el que tirava amunt anem pujant en direcció a una pedra, les vies (K) es troben just a l'extrem superior; les vies (L) es troben seguint amunt i a l'esquerra i seguir el cami evident a la dreta, fa una pujadeta i despres baixada (en el punt més alt es te una prespectiva de les vies just davant). Be.. se que m'explico molt malament.. pero no es massa complicat trobar-ho, ja que no hi ha massa més roques grans per la zona.

- "Via de l'esquerra". V, 16m. Via amb petites panxes que tiren cap enrera... si busques hi ha bona presa.. pero son sobretot moviments atletics tirant de força de braços.

En josep Mª iniciant la via.

- "Via de la dreta". V+, 16m. Te algun pas més durillo que l'altre sobretot a la sortida, i segueix la tonica de bona presa no trivial i pocs peus.

Despres d'aquestes pugem al sector de dalt, on seguim amb les vies:

- "Primera per l'esquerra". IV+, 15m. Comparant amb les de baix la trobem més facil, amb algun passet pero en general es molt assequible.

- "La tercera per l'esquerra". 6a, 15m. Es una via de placa per avançar en equilibri, molt xula. Aquesta ja l'havia provat.. i brutal les dues busties que trobes a dalt de tot. Per disfrutar-la be, no desviar-se cap a l'esquerra i afrontar la placa pel mig. S'ha de dir que es la via més divergent en estil de la zona de beuda.

Acabada aquesta via.. anem a dinar que per avui ja n'hi ha hagut prou.

2 comentaris:

PGB ha dit...

Eis Pere! Ja m'explicaras com arribar a aquestes vies! ;)

Piter ha dit...

Eis.. he fet una breu explicació que diria q no s'enten res.. pero bueno.. que suposo q un cop a lloc no et serà dificil de trobar.

El roc de les vies (K) es troba a la mateixa banda rocosa on hi ha el sector reggae, pero més amunt a l'esquerra.

I les vies (L) es troben a la banda rocosa del darrera d'aquesta, i just a la part de l'esquerra (un cop a lloc veuràs que esta com dividida en dues parts).

Be.. ja sino el proxim dia que hi vagi m'ho mirare una mica més be per a ressenyar-ho.

Apa.. a tibar!!