dimarts, de maig 01, 2007

Escalant per les Agudes

Ja feia temps que no feia via llarga... i aquest dilluns !!! (dimarts plovia !!! error meu!!) hem aprofitat per que l'Albert s'estrenés en això de fer escalades una mica diferents.


Voliem fer alguna cosa proxima a casa... després de buscar una mica ens queden diferents opcions... Puigsacalm, el Far, el Montseny, la cresta del Corb a les Guilleries. Com que haviem d'anar-hi amb corda simple d'esportiva i l'Albert s'iniciava, al final ens hem decidit per una via facileta i totalment assegurada amb parabolts:

Airun i el mar d'estels, 160m 6a+ (V+/A1e) (ressenya)

Es tracta d'una via amb 2 llargs molt interessants (el 4rt i el 6e), la resta transcorre mes amb un estil de grimpadeta / cresta / caminadeta, pero això li dona més ambient alpi a la via. Comentar que el 4rt llarg marcat de 6a, jo el catalogaria de V+ bastant continu, et permet pujar agradablement i amb passos molt xulos (a la carretera un grup de ciclistes s'ha parat a observar les nostres evolucions durant tot aquest llarg). Sobre el 6e llarg, aquest ja te molt d'ambient i es per disfrutar, de totes maneres tens alguns passos aillats més tecnics i un sostret de 6a+ on almenys jo he suat de valent per superar-lo (de totes maneres aquest es facilment escaquejable per l'esquerra o bé amb artifo tirant de cintes i streps).

La ressenya es excel·lent i no dona lloc a perdua, i si combines amb la baixada per la Font del Briançó el recorregut es excel·lent amb vistes a la zona de Santa Fe durant la pujada.. una caminadeta per la zona de Les Agudes - Turo de l'home i finalment un descens pel mig de fagedes sobre un mar de fulles.


Els dos integrants de la sortida, l'Albert sortint d'un dels sostrets del 4rt llarg, i les vistes increibles del montseny.

Indicar que nosaltres vam empalmar els llargs 2 i 3, que la R5 es pot muntar quasi directament al R5bis i que vam donar per finalitzada la via a la R6, el 7e llarg de II es fa caminant amb bambes. Sobre horaris nosaltres vam tardar en fer el bucle de parking a parking en unes 3h30.

Com que acabem l'activitat més aviat del que ens pensavem i ens quedem amb ganes de més escalada, comencem a fullejar la breu ressenya del Corb... de totes maneres el temps es posa una mica amenaçador (fins aleshores un dia molt agradable) i decidim anar cap als Esqueis de Begis.

Com que mai ens haviem acostat a la paret del Pi i a les noves ressenyes hi sortien algunes vies addicionals escollim aquesta zona com a primera opció.

- El gegant del Pi, 6a. Via molt xula, un llançament a la primera cinta i despres passos finets i d'equilibri. Es de les vies en que has de tenir fe de les teves habilitats... la roca s'adhereix molt pero es pot passar una mica de por. Seguros bastant juntets.

En aquest punt animats per aquesta via ens posem als dos 6a+ que resten a la zona... on fracassem estrepitosament (uns alejes de cuidado !!). Després de posar dos cintes a cada un, baixo i decideixo fer una grimpadeta lateral i muntar les vies en top-rope.


La paret que a primer cop d'ull impresiona (s'aprecien les difernts cintes dels intents de primer), l'Albert pujant per el Gegant del Pi i jo mateix en top després d'encabirme a la fisura i apunt d'afrontar el desplom de Ioga.

- Sopa de Cabra, 6a+. A les ressenyes velles li posen 6a, jo li posaria 6b... ni en top-rope soc capaç d'encadenar-la. De fet un cop xapada la primera, soc incapaç de sortir enlaire a no se que faci A0. Després ja es fa assequible i fins i tot seria un 6a o menys, però tenint xapes cada 2-3m... en terreny d'adherencia no dona massa confiança. Via curiosa, amb una bavaresa de sortida de la 3a xapa molt guapa.

Un cop vist el percal com esta.. l'Albert decideix deixar l'escalada per un altre dia.. i jo m'en vaig a muntar el top-rope de l'altra via.. almenys per recuperar les cintes.

- Ioga, 6a+. De primer ja tens una excursió increible fins a la primera xapa, la segona estava increiblement alta (si mal no recordo, unes 5 xapes en 20m... ja surten els numeros..), per tant després d'arribar a aquesta m'havia baixat. En top-rope es una altra historia.. passos finets al principi.. encabir-se en una fisura després i un pas superxulo de sostre amb presa molt generosa i per acabar passets bastant fins fins a la reunió. Increiblement guapa, això si.. de primer s'ha d'anar amb el grau assentat que sino t'agafa taquicardia !!

- Susanna, 6b+. Com que no n'havia tingut prou... munto en top-rope aquesta.. pensant-me que era un 6b. Acabo pujant en A0 gran part de la via i la trobo bastant bastant durilla... de fet si amb els 6a+ ja pateixo.. el 6b+ tot i tenir les xapes més proximes no estava a l'abast !!

Per acabar tornem cap a casa... pensant que això del sauló no es la nostra roca. De totes maneres amb ganes de tornar-hi aviat, i més si finalment s'aconsegueixen les ressenyes completes de la zona que promet bastant !!

19 comentaris:

Anònim ha dit...

Noves ressenyes de l'Esqueis?

Explica, explica... :)

Per cert, aquest via de Agudes tampoc la coneixía. D'on va treure la info?

Piter ha dit...

Bueno.. noves noves no son... pero hi surten vies addicionals a les que te tothom que surten per internet.. les he posat en format pdf a la barra lateral de la web.

http://www.box.net/index.php?rm=box_v2_download_shared_file&blog&file_id=f_58303888

Son del 2003 d'en Pep Angelats.. i comenta que son actualització de les que sortien a Aresta.com, pero ja en aquestes es comenta que falta molt per ressenyar.

La via de les agudes... info al madteam, esta oberta per Pere Tutusaus em sembla...

Anònim ha dit...

Agreit!

Hauré de donar aquesta trista notícia a en Pekas doncs ell en volía fer unes... :( :(

Piter ha dit...

Lo curiòs es que les tenia per casa des del 2003 i no ho sabia, l'altre dia les vaig trobar per casualitat.

Em sembla que en PGB ja els hi va fer arribar a en Pekas..., i tenint en compte que son del 2003 (i que en les mateixes ja s'informa que falta cosa per ressenyar) doncs crec que no estaria malament fer-ne una actualització novetat (si més no.. aqui ja te el nom i grau d'algunes que no estaven a les anteriors).

Piter ha dit...

Buff.. a vegades escric fatal jeje

(bueno... més o menys ja s'enten)

Jortx ha dit...

Quin crack!

Deus haver anat a l'únic lloc de Catalunya que no plovia....

Aquí no ha parat fins ara...cosa no tan dolenta ja que aixi he avançat feina, que anava de cul. Uiiii la setmana que ve, que tremolin les parets!!

Bé, no cal que digu ique merci per publicar les ressenyes d'aquets lloc tan desconeguts per mi ;)

Gatsaule ha dit...

Molt bona informació Piter, coneixia l'existència d'aquesta via i, ara que també conec a l'autor(Pere Tutusaus), està molt bé de saber de què va la cosa...

Piter ha dit...

Ondia pues per Girona el temps s'ha comportat bastant.. excepte dimarts que vam pringar, la resta de dies s'ha pogut escalar.

Un plaer lo d'anar publicant ressenyes... de fet, la de llocs que encara queden per ressenyar. Pero tot al seu temps.

Sobre la via.. em sembla que es la unica de la zona totalment equipada, pero pel que vaig veure els tascons i friends generalment entrarien bastant bé, per lo que no ha de ser difícil fer les altres.

Apa.. vagi b!!

jaumeplanellpiqueras ha dit...

Es veu atractiva la via de les Agudes, s'haurà d'anar a probar així entrenarem de cara a anar a la Dent d'Orlú, gràcies per la informació, Les Agudes les tinc aprop i mai i penso a l'hora d'escalar-hi.

Pekas ha dit...

Pues si que es una bona i maca vía la del Pere (Montseny..).. :-)))

K. les ressenyes de les 3 vies del Montseny en el Madteam... :-)))

Sobre lo de Esqueigs.. el PGB emva passar aquestes ressenyes... qué son les que corrian fa molts anys pero millorades... (alguna actualització de grau si que hi ha...)

Peró m'anirá de fruta madre per completar els croquis amb condicions... Peró si que veig que no surten totes les primeres vies que hi han ..( a la dreta del primer sector... ) víes antigues.. semiequipades... i alguna cosa sencilleta ( i una mica herbosa) que hi ha al arribar per la pista de abaix... de totes formes... ja sabeu que les graduacions al Begis ... millor mirar-les amb certa "distáncia"... jejejeje

Es podria fer una trobada blogger al Begis..i aixi entre tots mirar de consensuar graduacions... nooo..????? :-))))))))

Pekas ha dit...

Per cert ...una pregunta... m'estás dient que ahir dimarts... a la zona de Les Agudes no plovia..??? :-((((((((

Jo estic a Viladrau... i va estar plovent desde el dilluns tarda nit fins ahir a la tarda... i ahir al matí... caian chuzos de punta..!!!!!!!! Joerrrrr... no m'ho puc creure... :-(((((

Piter ha dit...

Lapsus !!! que ara veig que he posat dimarts.. i volia dir dilluns !!!

El dimarts vaig voltar per La Selva i plovia bastant... despres em vaig enterar que a l'Alt empordà no va ploure fins al migdia... llastima.

Estic d'acord amb lo de la trobada blogger.. pero a mi personalment el grau proposat al Begis se m'en va un munt normalment.

S'ha de tenir en compte que el que he penjat es del 2003 i des d'aleshores ha plogut molt.

Apa doncs.. ens veiem !!

Piter ha dit...

Per cert Pekas... tu que ets de la zona segurament t'agradaria la Cresta del Corb. 4 llargs entre IV i V, practicament desequipada.

Si puc en fare piada proximament..

Jortx ha dit...

Veeeeeus!

Això que posessis dimarts ens ha deixat flipant a tots! Dilluns també vaig poder fer alguna coseta jo...tot i que em van acabar caient gotes!

Si monteu la trobada ja avisareu ;)

Pekas ha dit...

Joeeerrrr... buffff... ara ho entenc... ostres... :-)))

:-)))))))) es que vaig fer pujar ahir dimarts a un colega al poble per anar a fer feina al Begis... i plovia l'ostia per el matí... i ja estava flipant pepinillos... :-)))
jejejeje... el dilluns si que es va aguantar una miqueta... peró a Viladrau va ploure per la tarda...

(per variar...) Ja estaré atent a la cresta del Corb... :-)))

Zanquius per l'aclaració... :-))

lux ha dit...

Hola Peter!!!
un dia complert!
bé, jo encara no he fet l'Airun..
glups...
encara que n'he sentit a parlar ;-))
ja em va bé tenir una segona opinió..
Avant!!

Piter ha dit...

jeje, ja m'agradaria poder saber on no plou amb antelació i precisió 100% pero ens em d'apanyar amb les previsions del meteocat.

Per l'Airun.. amb la ressenya esta tot dit... ja que es molt complerta. No es una via per fer fanatisme de roca.. es més d'estil alpi, pero sens dubte l'entorn es increible i els llargs 4 i 6 molt recomanables.

Anònim ha dit...

Fa bona pinta aquesta via de les Agudes.... si senyor... a veuere si m'escapo i la provo ... je je je

Bilchito ha dit...

Ahir diumenge 09 de juliol vam a anar a fer aquesta via. Nomes han quedat vius els tres primers parabolts i dos més a la primera reunió. El resto, están o serrats o maxacats. L'ultim llarg ara es molt perillos, només ens va entrar un mosqueto a una xapa, i un parell de cordinos prims a dos xapes més. ELs ultims 10 metres vam sortir per la Esquerra per que era imposible protegirse. No entenc com pot haber aquest tipus de pique o guerra entre equipador i algún desgraciat que sembla que ha tornat varios cops a netejarla. Hi han reunions maxacades, esparrecs tallats a dojo. S'ha de ser una mica desgraciat per no parlar amb l'equipador i arribar a un acord.