dimarts, de febrer 06, 2007

Sky rando als Alps (I)

Be,.. tot i que les intencions inicials era combinar varies activitats com esqui de muntanya, goulottes, cascades de gel i similars, al final ens vam quedar amb monoactivitat d'sky de randoneé.


La causa: les baixes temperatures (-10ºC de màxima en alguns dies), les purgues continues de neu pols i la aglomeració de gent a les poques vies formades; crec que son uns bons motius per a considerar no disfrutona l'espera enmig d'una via congelat i a sobre caiguent intermitentment una dutxa de neu pols.

Així, el fet de disposar de casa confortable a Grenoble unit a la nevada dels dies prescedents a la zona, ens invita a quedarnos a fer esqui de muntanya per la zona on presumiblement gaudirem de bona neu des de cotes bastant baixes. Alhora un company de feina d'en Jordi es responsable de la secció d'esqui de muntanya del CAF Grenoble, així que ens indica les millors opcions de que disposem per la zona.


>> 25 de gener. Grand Pic de Lauziere ( Lauziere - Cheval Noir, FR) (TOPO)

Pujant per la combe normal del Pic de Ragnolet

Ens despertem no massa d'hora tot cal dir-ho, i ens dirigim cap a Celliers (1.370m). Des d'on trobem neu a la carretera des de bastant avall, comencem a pujar sense mapa de la zona, i com era d'esperar ens posem pel lloc que no toca, així que al final hem d'anar rectificant fins arribar a la combe normal de pujada que es la mateixa que puja al pic de Ragnolet (molt massificat de gent), al veure que les pentes del sector de Ragnolet estan totes ja obertes... decidim desviarnos cap a la solitud del Grand Pic de Lauziere, agafant direcció al collet dels Aiguillons (2.399m)(obrir traça en mantells de 50cm de neu pols es increible!!!).

Comentant les vistes des del Coll des Aiguillons.

A l'arribada al collet per pendents bastant pronunciades desencadenem un petit allau de neu pols sense importancia, al arribar el coll les vistes increibles... i el gran tros que ens queda encara fins al pic ens fa desistir i començar la baixada.

La neu variada en general pols en orientacions Nord i OEST i una mica transformada ja en vessants SUD, així buscant el millor itinerari acabem gaudint plenament d'un descens disfruton.

Conclusions: gaudim molt de la zona, i per ser el primer dia de la temporada no ha estat malament (+1000m). Impresionant aquesta zona... quan cau nevada surt tothom que es pot escaquejar de la feina, jubilats, estudiants.... depen de la zona et pots trobar multituds increibles de gent !!! Aps.. i fot un fred del copon... -10ºC a la sortida i -8ºC a l'arribada.


>> 26 de gener. Pic Blanc du Galibier ( Grandes Rousses - Pays d'Arves, FR ) (TOPO)

Pic Blanc de Galibier... increible !! la pala principal per estrenar !!!!!

Avui decidim anar a fer aquest cim que dona nom a un dels ports de ciclisme més mitics del Tour de France. La sortida es fa de la carretera del Col de Lauteret, i cadascu pot sortir d'on més gracia li faci, doncs des de dalt del coll fins bastant avall es poden veure traces de gent que ha sortit en direcció a la carretera del col du Galibier. Es recomanable fer una mica més de pujada (es a dir baixar una mica amb el cotxe en direcció a Briançon) per tal de poder disfrutar plenament de la baixada sense quasi pillar la carretera.

La pujada molt tranquila, unes primeres pendent ens porten fins a la carretera del Galibier que seguim en pujada molt comodament fins a uns 2350m on prenem la vall de pujada fins al coll a 2891m. D'allí unes pendents pronunciades en neu dura ens porten al cim de 2955m.

Els tres al cim del Galibier.. es pot comprobar que feia bastant de fred.

Com a curiosistat marcar que hi havia molta gent a la muntanya per ser un divendres i tothom feia el tipic Aller-Retour per el mateix cami (a la ressenya s'indica clarament la baixada en bucle per la pente SE). Així de dalt del cim ja prenem la pendent principal amb neu increible (estrenem!!) i despres ens tirem de nou per les pendents de la banda del vallon des Roches Noires (estrenem de nou!!!) i ja un cop aqui si que la gent ja ha tirat una mica més evitant la carretera, pero de nou estrenem pala.

En Ramon... despres de desvirgar una de les varies pales que ens vam trobar.

Arribem destrossats al cotxe... hem fet el descens sense quasi ni parar. Avui tambe ha estat un dia fred.. sortida a -12ºC i tornada a la mateixa temperatura.

Al coll ens trobem dos amics d'en Jordi que han fet esqui per la zona del Chaillol.. anem a fer la birra al bar de la Grave.. admirem les 4 cascades que ja s'han format.. i tornem ben contents cap a casa!!


>> 27 de gener. Pringada al Taillefer ( Taillefer - Matheysine, FR ) (TOPO)

Emocionat pels dies anteriors en Jordi es va comprar el llibre d'sky rando de la zona, com que el volia utilitzar.. es va mirar quatre coses ben aprop de casa: finalment ens decidim per fer la travessa del Taillefer. Els collocateurs d'en Jordi s'apunten a l'excursió.. aixi que avui fem grup de 5 catalans !!

De totes maneres al arribar ens trobem amb un vent bastant ford... al tenir que fer un tram de cresta, i al existir un pas delicat d'entrada a aquesta cresta.. acabem canviant (error gravissim!!!) per anar a fer una canal de 1000m S3 que s'indica que hi ha al costat del Taillefer.

L'ambient era tipicament hivernal

Al final ens enterem per piades que es podia fer bé la travessa del Taillefer.. pero al nostre sector es comença de 1100m aprox, aixo fa que tot i que es veu tot ple de neu la base no sigui consistent. Unit al fet que es un cami de bosc (molt xulo i agradable per caminar tot s'ha de dir!!), fa que s'hagi de vigilar continuament amb les pedres del cami, i que la baixada es faci completament inviable. Pero be.. tot sigui per fer els 1000m de canal S3.

Replantejament a sota la canal despres de veure que el vent ha tret tota la neu pols que tenia la canal

El problema arriba que quan arribem al final de la vall, ens trobem amb una canal poc innivada (aixo si.. es veu molt xula) i en general neu bastant crosta. Així que avui acabarem per no treurens les pells, baixar algun tram a peu.. i perque no dir-ho tambe gaudir d'unes vistes i ambient increibles !!


>> 28 de gener. Pointe des Ratissieres ( Grandes Rousses - Pays d'Arves, FR )
(edited!!: error de toponimia)

Despres de la pringada.. decidim que deixarem de fer el llest... i mirarem les piades de la web per excelencia de la zona SkyTour. Allà veiem diferents piades.. i basicament totes indiquen Grandes Rousses / Pays D'Arves i Lauziere com a zones més innivades i amb més afluencia.

Una piada en concret ens crida l'atenció: poudreuse exceptionel!! així que anem cap allà disparats.

Molta neu... i traces!! amb les agulles d'Arves al fons.

Arribem a BonneNuit (deuen estar farts dels acudits facils), d'allà prenem unes traces de raquetes sobre neu dura per dins del bosc fins a sortir a unes pales completament matxacades de gent que hi ha passat. Aixo ens descontenta una mica.. pero bueno.. seguim pujant que es una pujada llarga amb un sol bastant caloros!! Abans d'arribar a la ultima pala del cim es passa per una curta aresta ample que li dona un bon ambient a la ruta. Al arribar (els ultims del dia i bastant tard) estem en solitud.. disfrutem del moment i comencem a pensar com podem gaudir més de la baixada, doncs a aquestes hores la neu ha transformat bastant cosa que fa que el descens no sigui tant agradable.

Jo arribant al cim.. en el tram d'Aresta.

Avui si que enes toca buscar.. i anem combinant pales de neu pols, neu dura i neu crosta fins a una altitud d'uns 2100m aprox, on trobem una pendent no trepitjada per ningu que ens baixa amb neu pols espectacular. El problema es que ens desvia lleugerament de la ruta establerta, així que quan comença a escassejar al neu acabem flanquejant per neu (tocant herba a sota) fins a arribar al bosc on tornem a trobar tous increibles.

Amb un gust de boca increible tornem cap a casa.. amb ganes de tornar-hi !!


Al arribar ens truca l'Ursula des de Munich proposant la Alta Ruta del Tessin.. son uns 10 dies de travessa i sona bastant interessant... aquesta la descriurem en un proxim post !!!

2 comentaris:

PGB ha dit...

Nomes em venen a la boca dues paraules: molta enveja!

sana pero, eh? ;)
a veure que tal aquesta travessa de 10 dies pq aquests primers dies no heu parat! ole!!! :D

Piter ha dit...

jeje al final no van ser 10 dies... pero bueno el fet es que va estar molt xulo.

Suposo que encara tardara algun dia a sortir la piada q estic pendent de si puc aconseguir els mapes Suissos del Top25 per senyalitzar la ruta.

Apa.. fins una altra !