dilluns, de gener 19, 2009

Intent d'ascensió al Thoumasset

Va ser en les estades a Grenoble de fa dos anys que vaig coneixer una magnifica pagina de piades, skitour, la llastima es que dels Pirineus la informació existent no es tan extensa com la que podem trobar per altres massissos dels Alps.



Sortida del parking cap a la vall equivocada, passem la Borda de Sorteny i a la zona coneguda com els clots del Forn

Així va ser que va arribar a les meves mans una interessant ruta d'ascensió al Thoumasset, una piramide molt estetica que trobem a l'Ariege tocant a Andorra. Així després de intercanviar mails amb en Ramon i en Jordi debatent propostes per setmana santa, també va sortir la opció de fer una sortida el dissabte, en aquesta ocasió amb destinació Andorra. El divendres sopant a mig camí ens vam decidir per una opció llarga i alpina, i aquesta ruta complia totes les condicions.


Flanqueig sota el Turó del Forn, el port de la Banyell i encarant la pujada final



En Jordi reflexionant amb el Thoumasset al fons, valls solitaries i de camí a la bretxa.


Nit plàcida aprofitant el porxo del garito de turisme... i els sacs de plumes, i de bon matí ? Doncs cap al bar a esmorzar com deu mana jeje. Com que som uns cracks, ens hem deixat el mapa a casa.... i amb l'emoció del moment ens equivoquem de vall: Ens n'adonem que anem pel camí erroni quan trobem el refugi de la Borda de Sorteny, que no estava previst trobar-la a la ruta. Pero com diu la dita: "caminante no hay camino.. se hace camino al andar" i arreglem la situació amb un canvi de rumb cap als clots del forn, d'allí no tenim clar si seguir enlaire cap al coll o anar a buscar la destinació inicial del port de la banyell. Ens decidim per aquesta segona opció, no obstant després veurem que potser hauria estat més adequada la opció de pujar el coll (menys accidentada en quant a terreny i esquiable per la vessant nord).


La fotogenica aresta SE del Thoumasset... pujant entre roques i replantejant la situació

Baixem per la banda nord, sense perdre massa altura vorejant els pics de Soulanet i de la Banyell, per tal d'anar a buscar una bretxa molt caracteristica de l'aresta SE. Pells als esquis... i una pujadeta ens portarà fins a aquesta bretxa, d'aqui depenent de les condicions seguirem amb esquis als peus o a la motxilla, en el nostre cas van passar a la motxilla. Malhauradament, les condicions de neu eren bastant rares, i no ens van permetre avançar correctament ja des del primer moment. Així que despres de barallar-nos una estona amb la neu primer i amb les pedres despres... vam tirar enrera per on haviem vingut fins al port de la Banyell... i posteriorment vam fer la baixada directa fins al parking per la vall de Rialb.


De nou al port de la banyell, traçant curves i el Fontblanca, pendent aquesta temporada.

En resum... un altre encert de zona, bones baixades i una ruta que queda pendent per a més endavant... aquesta aresta prometia molt!! I la baixada per el costat oposat també!!! Una volta que no tardarem a fer.

9 comentaris:

Gatsaule ha dit...

El Thomasset és una bona idea, avisa quan hi tornis, si no hi vaig abans, clar!

Piter ha dit...

Quan tinguis intenció d'anar-hi ja informaras que la volta proposada es de les bones !! I ha de caure aquesta temporada si o si...

Aquest finde.. estic pel canigó... tu on vas a fer mal ?

Gatsaule ha dit...

Encara no ho sé, estic una mica pendent del temps.... Que vagi molt bé!

lluís ha dit...

Bon i atrevit intent per aquesta aresta, a l'estiu és senzilla però amb neu la cosa es veu ben diferent! Pel nord no té massa dificultat, tot i que un cop no en vaig poder fer el descens amb esquís perquè estava molt gelada i ventada, però això sí, el territori és preciós i normalment força solitari.

Piter ha dit...

Doncs si la neu hagues estat més dura.. era possible pujarla fins i tot amb esquis ! pero la qualitat.. et feia buscar rapid la pedra.

Sens dubte q caura més endavant !

Xavi ha dit...

Fa un parell de setmanes vam fer el Fontblanca des de la vall de Rialb, baixant per la canal Carnissera (dissabte) i la canal del Fontblanca (diumenge), neu pols i descensos magnífics, per això hi vam anar dos dies seguits. A la foto que has penjat es veuen bé les dues canals, molt recomenables amb bona neu.
El Thoumasset el tinc pendent, a veure si cau enguany.
Adéu.

Piter ha dit...

Si... quan em referia al Fontblanca pendent, la carnicera esta entre aquests temes pendents, jeje

Ja he vist avui la web on pies... ja li anire donant un cop d'ull, ja que suposo que xaviseu ets tu no ? La idea de la web collonuda... a l'estil skitour.

Apa ens veiem !

Gatsaule ha dit...

Ei, Piter, quina web és aquesta?

Piter ha dit...

http://www.esquialpinisme.com/

L'he trobat prou interessant !!