dijous, d’abril 19, 2007

Una escapada a Montgrony.

Avui dijous, havia quedat amb en Miquel de Moià per anar a tibar una estona, només haviem quedat que anavem al ripollés i que ja decidiriem al bar esmorzant.


Com que presumiblement havia de fer calor, ens voliem centrar en zones que no fossin estrictament sud, en Miquel volia tibar una mica, així que al final la paret del Malpàs de Montgrony ha estat l'escollida. Al ficar-nos a la primera via ja em comprobat que tampoc feia tanta calor i la roca estava especialment freda.


< size="3">-
Camamilla exprés, 6a+. Entre que la roca esta freda i que es la primera del dia no l'encadeno, de fet no m'acaba d'entusiasmar la via. Un arbre al mig fa bastanta nosa, encara que s'ha de dir que ajuda bastant a pujar el pas.

En vistes del fred de mans que passem ens n'anem a la paret de les mil i una nits, on ens centrem en la part esquerra de plaques tecniques (deu n'hi do!!). Detectem errades a la guia del Ripollés. La via 2 indicada com a "Qui farà el primer pas?" a la paret esta indicada amb una placa que posa Ali Baba, i la que mostra com ali baba seria l'aladino.

-
Alí babá, 6b+. Ens hi posem pensant que es un 6a i flipem amb colors, una placa molt tecnica amb cantos bastant romos i llimats. Els passos claus tots en A0 integral, no la disfruto gens.

-
Aladino, 6a. Ara ja ens hem situat, i ja sabem el grau real. Hi ha un pas que se m'entrecreua per arribar a la ultima xapa abans de reunió, apart d'aquest pas la resta molt millor. En Miquel desprès de provar-la la considera més dura que l'anterior.

En vistes de que la via Star Girls li falta una xapa i que el 6b+ te pinta a ser bastant durillo ens en tornem a la paret del Malpas.

-
Ginestret, 6c. La munta en Miquel sense problemes, deu n'hi do que fort que esta el tiu. La via es basicament passos desplomats i atletics amb bona presa. Jo m'hi poso de segon i acabo popeye total... i penjant-me continuament. Els desploms segueixen sense ser lo meu.


En Miquel passat el tram dur de 6c desplomat.

-
Reagan Plega, 6a+. Me la recomana en Miquel, i la veritat es que la disfruto molt. Llastima d'un pas que em paro a descansar, que sino l'encadenava completa. Recomanable, disfrutona en general amb algun pas més durillo (algun canto llimadet).

-
Orbita zero, V+. La via fàcil de la zona, per disfrutar-la. Canto generos i abundant, amb una llastra per agafar amb bavaresa genial. Alguns passos estan sobadillos, pero amb la presa que hi ha no suposa cap problema. Recomanable.

Mentrestant en Miquel tambe ha fet els seus projectes: Samsahara, 7a+, i Tortell Poltrona, 6c+ no cauen per ben poc doncs en els dos casos ha de penjar-se abans de l'ultima xapa. Jo des de baix veient els moviments... massa per mi.

Acabada aquesta zona... anem a fer vies més assequibles a la cinglera de la Bauma per acabar el dia.

-
Rat penat, V+. 3 xapes i reunió. Placa llisa amb forats, com més llarg més fàcil és la via. Jo la disfruto molt, tot i que en algun cas em costa arribar al seguent forat. El que m'agrada menys... reunió d'un sol quimic (m'agrada més tenir-ne dos...), de totes maneres es un senyor quimic que inspira molta confiança.

Ens posem a testejar el 6b del costat... i entre que la primera xapa esta molt alta i que la placa superior es increiblement llisa, pasem pagina. El V+ del costat es veu raro i amb alejes considerables.. així que seguim tirant cap a la dreta.

-
Corn beef, 6a. Via curiosa.. tambe de placa. Les preses de peu son limitades, i bastant relliscoses en general (ha plogut molt des del 87). Curiosa la ubicació de la reunió.. en un roc que casi et trobes al mig del prat.

Entre que cauen quatre gotes i que cap de les vies proximes ens inspira masssa... marxem cap a casa. La jornada no ha estat malament.. pero en vies de desplom cada dia vaig pitjor. M'haure d'apuntar a un rocodrom de nou per pillar força de braços.

De tornada a casa, i aprofitant que passo al costat de Tortellà... m'aproximo als cingles de Bellavista on encara no hi havia estat mai. Comentant la jugada amb una parella que estava escalant per allí veig que tinc entre 5 i 6 vies amb grau assequibles per fer. La resta.. pels masters...


Les parets de Bellavista: en primer pla la zona dura al fons les plaques més assequibles. >



Ubicació de les vies als cingles de la zona.

7 comentaris:

jclaramunt ha dit...

Quin luxe un dijous a Montgrony!!! I deu ni do el repertori de vies que veu fer! Quins màquines! hehe!
Apa, a tibar-li.

Jortx ha dit...

Ei Bou,

No ets pas el primer que es perd una mica amb això de l'Ali Babà i Aladino... no fa res s'hi va trobar en tinkpor i jo no fa massa tampoc...

Personalment crec que potser el nom està malposat a peu de via, perquè he vist vàries ressenyes de Montgrony i a totes és com la Guia... qui sap?¡

Piter ha dit...

Doncs si que es un luxe lo d'escalar entre setmana.. pero em sembla que aviat se m'acaba jejeje

El cas de l'Ali baba i l'Aladino ens va agafar per sorpresa.. suposo que si t'ho mires de bon principi ja veus quina es quina.

Anònim ha dit...

Buenos días,

Buscando información por google de esta escuela he llegado hasta su blog. Me podrías decir como se llega a la zona de escalada?

Gente de Banyoles me dijo que tengo que ir hacia Tortellà. Una vez allí buscar el cementerio y coger la carretera que sale de ahí… a partir de aquí ya no sé más. Una vez la intenté buscar y casi me perdí… si encontrar las vías por supuesto.

Sabe donde puedo encontrar los croquis de Bellavista? Me comentaron que el grado es bastante exigente, que se trata de caliza de buena calidad y que abunda la escalada sobre placa desplomada de resistencia y continuidad. También dijeron que se rumorea la posibilidad de prohibición de escalar en la zona.

Felicidades por el sitio blog y muchas gracias,

Atentamente,

Itziar Urriapaluguerri

Piter ha dit...

Hola Itziar,

Como llegar a Bellavista: Desde Tortellà coges a la derecha una carretera en dirección a Sales de Llierca (altura del cementerio). Entonces siguiendo siempre la pista principal a la izquierda (es la pista que lleva a Sant Miquel de Monteia). Y mas o menos cuando ves una cantera, encontraràs sitio para aparcar a la izquierda y un camino que lleva hasta la cantera.

Desde la cantera seguir un caminito a la izquerda en subida con algunos hitos marcando la dirección, en unos 10-15min de subida llegas a pie de via (la pared es la de arriba de todo. He añadido una foto al post para que puedas identificarla).

Sobre croquis: por internet no estan, la vez que fui me encontre una pareja que me dijeron que circulava una foto con las reseñas marcadas pero que era a nivel local.

Sobre grados: En la parte desplomada no bajan de 6c segun me dijeron, a la derecha hay unas 5 vias de grado entre V y 6c.

La del diedro es 6b, la siguiente V, despues un 6a i un 6b y las dos siguientes serian alrededor de 6b. Todo esto segun me contaron... ya que yo aun no he tenido la oportunidad de acercarme.

A tener en cuenta que es orientación SUD, por lo que el calor puede ser importante.

Sobre lo de prohibición tambien me comentaron que pretendian desequipar toda la zona.. ya veremos.

Yo si puedo en los proximos dias me acercare.. y hare un post al respecto.

Saludos !

Anònim ha dit...

Muchas gracias por la generosa explicación Piter!

Me servirá de mucho. Estaré a la atención de que publique de nuevo sobre la escuela.

La cuestión es que a finales de mayo bajan a escalar amigos de EH. Y me gustaría llevarlos a este sitio. Tenemos la intención de rondar por Sadernas (a darle unos cuantos pegues a kantu de fang, tasmania y, especialmente, a elpas del foraster). Conoce la escuela? Desde que soy aquí me he acercado un par de veces por esta bonita zona. También iremos al paraiso de chorreras que es Montgrony (en el parking y en el sector de la entrada hay unos 7a muy bonitos, conoce zonas similares por la zona? Dicen que cerca del pueblo de abajo hay un sector de unos 30 vias de placa técnica muy guapas!)... Y unos cuantos días en Siurana y Vilanova.

Gracies... y bones escalades y mucha gaupasa por el monte!

eres cojonudo com informador!

Un abrazote!

Agur!

Itxi

Piter ha dit...

Buenas Itziar,

Gracias, por lo que veo, estas más fuerte que yo jeje. Yo peleandome con los 6c ya tengo suficiente.

Conozco Sadernes aunque no voy muy a menudo (generalmente hay mucha gente), de las vias que me comentas no he echo ninguna (el 7b+ este del forastero ya ni me lo planteo jeje). Si quieres zonas de grado alto.. el Ripollès es tu zona (la zona cercana a Montgrony diria que es Gombren, concretamente el Castell de les Dames).

Por la zona.. tienes numerosas zonas exigentes en cuanto a grado, puedes ver fotos en el blog del luichi http://lanochedelloro.blogspot.com/search/label/Ripoll%C3%A8s
i las reseñas estan en su guia.

Por el resto de la provincia las escuelas son generalmente de grado más bajo, aunque en Rocabruna hay una escuela de unas 30/40 vias donde predomina el septimo grado (no conozco más información). De siurana no se nada pues no he ido nunca... y Vilanova genial, a mi personalmente me gusta mucho.

A tener en cuenta que a finales de mayo presumiblemente va a hacer mucho calor, por lo que en orientaciones SUR, como es el caso de Montgrony o Bellavista, puede hacer mucho calor.

Ya si encuentro alguien dispuesto a escalar en cara SUR en los proximos dias me acerco a Bellavista y pongo piada.

Venga saludos y a tibar-li !!

Agur!

Pere