diumenge, de novembre 19, 2006

Escalada als cingles de Rocapastora

[19 novembre]

Update (Abril-2007)!!. Ens comenten que han estat desequipades la majoria de vies del cingle de baix. Seguim sense dades del cingle de dalt.


Avui ens hem decidit per anar a fer descoberta d'aquesta zona de l'alta garrotxa, molt proxima a Beuda. Les referencies les hem extret del Vertex 205, on es fan cinc centims de la zona. S'ha de dir que la ressenya es excelent i tant l'aproximació com les vies es troben molt facilment (de fet trobem una petita inscripció amb el nom a peu de via), es tracta a més d'un sector molt tranquil i on el sol ens dona una temperatura molt agradable. Les vies van del V+ al 7c, predominant vies de dificultat elevada.


El cingle Petit: "sector de les encantades" des del mirador.
Ens dirigirem al cingle Petit del qual tenim les ressenyes, i concretament el primer objectiu serà el sector de les encantades on trobem la via més fàcil:
  • "No forada", V+. Via que encadenem sense problemes, força xula i amb roca excelent. Com apunt indicar que es necessiten unes 10 cintes expres, i que sobretot a la part de baix els parabolts es troben bastant junts. Si prefereixes que la corda no fregui la pedra, millor baixar rapelant des de la reunió.

Als primers passos de la via "No forada", amb el Cingle Gran al fons.

Des d'aquest punt podem veure una linia molt guapa que segueix per l'interior de la bauma la via Materia Gris, amb algunes xorreres molt guapes. Tot seguit seguirem amb els 6a's de la zona:

  • "El Queco i la Miren", 6a. Via molt guapa en la part superior, pero una mica descomposta en la part inferior. S'inicia amb un petit flanqueig per salvar un inici dur per una zona desplomada. En aquesta via gaudim de public que des del mirador van observant les nostres evolucions amb algun que altre comentari.

Al tram final de "el queco i la miren"


Ens mirem una estona el 6b "Pontelo, ponselo" que te bona pinta, pero decidim millor fer abans tots els 6a's. Ens dirigim al seguent 6a de la zona:

  • "Churro, mediamanga, mangotero", 6a. Via de dos llargs: tot i que la intenció inicial era fer els dos llargs, al final només fem el primer. Aquest es una mica lleig, al principi la roca esta bastant trencada, i algunes preses s'et queden a les mans quan t'hi agafes, cosa que ens dona més d'un ensurt. Passat aquest primer tram, s'inicia un flanqueig totalment horitzontal i bastant exposat que ens deixa a sobre una repisa perfecta per assegurar el seguent tram. (Atenció: creuem una via de suposat 7c durant el recorregut, si no vas al tanto flipes bastant). D'aqui veiem una linia de parabolts que puja directa a la nostra reunió i que ha de ser bastant dura..

Final del flanqueig al primer llarg.


Vist el "sector de les Encantades" ens dirigim al "sector Distorsió", allà tindrem un 6a i un 6b+ com a uniques vies assequibles:

  • "Pa ti, pa tu primo", 6a. Al arribar ens fixem que falten els 2 primers parabolts, igual que al 6b+ del costat. Intentem sense exit colocar algun tasco, pero la roca es trenca al fer força, aixi que despres de varis intents desistim i ho deixem per un altre dia.

Despres ens fixem que a la majoria de vies del sector Distorsió i falta el primer parabolt (hi ha l'esparrec amb el cargol). Indicar tambè que en algunes zones la roca es bastant descomposta, i que per tant es molt recomanable portar el casc (nosaltres ens l'haviem deixat a casa). Com que ens fa bastant de pal tornar fins al 6b, decidim anar a visitar el monestir de sant llorenç de sous, el santuari de la mare de deu del mont, i finalment ja de baixada ens passem per la font de roca pastora i seguidament donem un cop d'ull al cingle Gran.


El cingle Gran de Rocapastora

Del Cingle Gran indicar que existeixen bastantes linies de parabolts, alguna linia amb espits més antiga, i alguna linia semiequipada. De totes maneres no tenim referencies de graduació, pero al sector de més a l'esquerra hi ha alguna via que es veu més assequible just passat un passamà.

La constant a la zona es desplom inicial bastant dur, i suposo que el grau tambe. jeje Ara falta tornar amb ressenyes del cingle Gran.

5 comentaris:

PGB ha dit...

ueis! Aixo de Rocapastora es el cingle que es veu a la dreta de l'escola de Beuda? (des del parking que t'indiquen les ressenyes de Beuda)

si es aixi la zona pintava molt guapa! (i picantona!!!) molaria si poguessiu dirme a quin vertex surten les ressenyes i aixi puc investigar ;)

merci!

Piter ha dit...

Bones... doncs es un dels molts cingles que es veuen des del parking. Es troben al costat de la carretera que va a la mare de deu del mont (molt a prop del monestir de sant llorenç de sous), un a sobre i l'altre a sota.

Hi ha una breu explicació del cingle petit al vertex 205 pagina 74. Si no el tens digues-m'ho que te l'envio, que el tinc escanejat per aqui.

Sobre el cingle de dalt.. he buscat ressenyes pero no n'he trobat cap referencia enlloc, pero la zona promet, es bastant gran.

Gatsaule ha dit...

Gràcies per la informació. En aquests llocs perduts costa de conèixer gent que hi hagi anat.

PGB ha dit...

doncs per agilitzar i no tenir que anar a la biblioteca de vertexs del meu tiet... si mel pots enviar a pere.cuyas@gmail.com t'estaria molt agrait! ;)

merci!!!

Piter ha dit...

Eps...

em comenten per el forum de la FEEC que actualment aquesta zona esta en fase d'estudi per part del Departament de Medi Ambient i Habitatge de la generalitat. I que sembla ser que tot i que a la web de la FEEC indica que no existeixen restriccions, aquestes poden aplicar-s'hi en un futur.